Naar de inhoud Naar de footer

Van WhatsApp naar Signal: kunnen we elkaar nog verstaan of zijn we Babyloniërs?

Is dit een politieke keuze? Niet echt, het is vooral een praktische

In eerste instantie lijkt het misschien een principiële actie. Weg bij de grote techreuzen, geen Meta meer die meeleest of bepaalt hoe onze communicatie-infrastructuur werkt. En ja, die reflex speelt zeker mee. Privacy, onafhankelijkheid en transparantie zijn waarden die wij belangrijk vinden. Maar onze belangrijkste reden zit dieper.

Wij zijn een consultancybedrijf. We kijken letterlijk mee in de keukens van onze klanten. Dat vraagt om zorgvuldigheid en vertrouwen. Niet alleen in mensen, maar ook in de middelen waarmee we samenwerken. Signal biedt ons in dat opzicht meer veiligheid. Geen dataverkoop en geen algoritmes die meeluisteren. In een tijd waarin gevoelige informatie sneller dan ooit lekt of wordt gehackt, willen wij het goede voorbeeld geven. Dat betekent ten slotte ook zorgvuldigheid wélke informatie we via welk medium delen. Zo delen wij geen gevoelige informatie via Signal.

Gerhold Runneboom

We kijken mee in de keukens van onze klanten. Dat vraagt om zorgvuldigheid, ook digitaal.

Meer over Gerhold

Wie twijfelt aan dat onderscheid, hoeft alleen maar te kijken naar het recente debacle in de VS waarbij militaire informatie via een privé-messenger op straat kwam te liggen. Dat is precies wat we willen voorkomen.

Signal is niet perfect, maar voor ons wel beter

Natuurlijk blijven we kritisch. Signal is open source, wordt beheerd door een stichting en is privacyvriendelijk. Maar het valt nog steeds onder Amerikaanse wetgeving. Dat is niet niks, zeker in het huidige geopolitieke klimaat.

Europese alternatieven zoals Threema (Zwitserland) en Session (Australië, maar gebaseerd op een decentraal model) zijn interessant. Toch hebben ze nog weinig marktaandeel of volwassenheid. In ieder geval zien we dat ze onder onze klanten nog nauwelijks worden gebruikt.

Voor ons is Signal dus geen eindstation. Het is een tussenstap. Als er iets beters komt, gaan we opnieuw in gesprek. En ondertussen zorgen we dat gevoelige of bedrijfskritische informatie via écht veilige kanalen loopt. Met governance, logging en beveiliging op orde. Signal is voor ons ondersteunend: handig, snel en direct. Maar niet cruciaal.

Welkom in de nieuwe Toren van Babel

Toch is er een nieuw risico ontstaan. Terwijl we digitale communicatie veiliger proberen te maken, maken we het tegelijk ook diffuser. Er zijn tegenwoordig zó veel kanalen, dat we elkaar soms juist minder goed bereiken. Een WhatsApp-bericht blijft ongezien. Een ping in Signal verdwijnt in de ruis van andere notificaties.

Naast digitale middelen houden we ook vast aan iets dat verrassend robuust is: telefoon, e-mail en het fysieke gesprek met een kop koffie of thee. Als een messenger tijdelijk uitvalt, mag dat nooit ons werk of vertrouwen stilleggen. Het is één van de lessen die we hebben geleerd.

Ook binnen jouw organisatie kun je deze vragen stellen:

  • Via welk kanaal delen we welke informatie?
  • Hoe veilig is onze data nu eigenlijk
  • Wie bepaalt wat ‘de standaard’ is in communicatie?
  • Hebben we een alternatief als één kanaal uitvalt?
  • En: is er ruimte om van elkaar te horen wat wel of niet werkt?

Conclusie: communicatie is geen tool, maar een afspraak

De overstap van WhatsApp naar Signal is Windkracht5 geen doel op zich. Het is een signaal, letterlijk, dat we communicatie serieus nemen. Niet alleen in termen van veiligheid, maar ook in helderheid en wederzijds begrip.

Want uiteindelijk draait communicatie om bewust kiezen hoe we veilig en goed met elkaar in verbinding blijven.