Naar de inhoud Naar de footer

'Exploitanten van laadpalen moeten nu doorpakken met slim laden'

Er zijn al langer experimenten met slim laden. Deze proef is weer een stapje vooruit. Maar het kan veel flexibeler en innovatiever. Zeker bij publieke palen is er veel ruimte om gedurende de hele dag veel flexibeler te laden en het laden af te stemmen op problemen op het net. Hiermee kan ook de prijs voor publiek laden worden verlaagd.

Thuisladers leveren het bewijs

Voor thuisladen zijn er al aanbieders die flexibele laadoplossingen bieden. Denk aan laden als de eigen opwek in overschot is en er geen vraag naar is op de markt; laden om bij te dragen aan de balanshandel van de energieleverancier; en laden op goedkope momenten.

De duizenden thuisladers bewijzen dat de techniek er is, en dat autobezitters het ook prima snappen. En dus is er geen reden meer om deze principes niet ook in volle breedte toe te passen op publieke laders.

Transparantie is belangrijk

Vrijwel alle laadpalen die sinds 2020 zijn geplaatst zouden dit moeten kunnen. Wel moeten exploitanten transparant zijn over prijs en beschikbaar vermogen, zodat automobilisten weten waar ze aan toe zijn.

Het is belangrijk dat laadpaalexploitanten nu doorpakken, voordat de problemen op het net nog groter worden en elektrische auto’s de schuld krijgen van netcongestie. Zonde om achteraf te zeggen: waren we toch maar in 2025 begonnen.