Naar de inhoud Naar de footer

Durf jij als consultant buiten de gebaande paden te wandelen?

Uitdagend 1-op-1 mentorship

Met alle Windkracht 5 collega’s ging Bram op kenniswandelingstour. “Om al mijn collega’s te leren kennen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak, heb ik in mijn eerste weken wat kilometers afgelegd. Dit was een heel fijn initiatief van Windkracht 5! Zo kreeg ik de kans om iedereen echt te leren kennen.” Toen Bram bij aanvang van zijn nieuwe functie het 1-op-1 mentorship werd aangeboden greep hij deze met beide handen aan. Zo werd Edwin Groot, een van de oprichters van Windkracht 5, de mentor van Bram. “Samen met Edwin heb ik een persoonlijk ontwikkelplan opgesteld waarin onder andere mijn ontwikkeldoelen zijn opgenomen, uiteraard liggen die in lijn met wat ik zelf wil maar ook met de waarden van Windkracht 5. In onze wekelijkse overleggen kijken we hoe het met mijn ontwikkeling gaat, meestal aan de hand van cases die zich voordoen tijdens mijn werk. Maar ook als er tussendoor zaken spelen waar ik even over wil sparren, kan ik altijd bij Edwin terecht! Edwin probeert mij continu uit te dagen door stil te staan bij de dingen die ik doe. Hij houdt mij daarbij een spiegel voor en vraagt door. Hierdoor word ik op mijn beurt uitgedaagd om mezelf af te vragen waarom ik bepaalde dingen doe.”

Goede en intensieve begeleiding een must

Voor Windkracht 5 is het heel belangrijk om consultants te laten groeien in hun rol, daarom hechten zij veel waarde aan goede en intensieve begeleiding. Het mentorship is dan ook bedoeld om consultants te laten groeien in bewustwording en om ze uit te dagen stil te staan bij kenmerken en eigenschappen van zichzelf wat normaliter niet vanzelfsprekend is. Het gaat dan ook om een spiegelende en begeleidende rol, de interpersoonlijke ontwikkeling en niet om inhoudelijke skills. Bram: “Ik liep er bijvoorbeeld tegen aan hoe ik mijn rol als Initiative Owner bij een klant kon inkleden. Door de gesprekken met Edwin ben ik mij nu veel meer bewust op welke momenten ik een faciliterende rol aanneem en wanneer ik ervoor kies om zelf een boodschap over te brengen waardoor ik zelf het ‘gezicht’ van die boodschap ben.” Voor Bram zijn de gesprekken met Edwin van grote waarde op het moment dat hij met een opdracht bezig is die op de grens van zijn eigen comfortlevel zit. “Door de verdieping en inzichten die ik krijg tijdens mijn bila’s word ik uitgedaagd om te groeien. De dagelijkse werkzaamheden bespreek ik niet met mijn mentor, die bespreek ik met de partner met wie ik samen werk bij de klant.”

Bram de consultant

Overstappen naar een nieuwe functie is natuurlijk altijd spannend. “Gelukkig werd ik met open armen ontvangen in het team van Windkracht 5. En ik kon als consultant direct aan de slag als projectmanager en voorzitter van de werkgroep bij KSandr, het Collectieve Brein voor de Nederlandse netbeheerders. Gelijktijdig startte ik bij TenneT als Scrummaster. Inmiddels werk ik hier ook met heel veel enthousiasme samen met de partner van TenneT als Initiative Owner.”

De rol van consultant bevalt Bram heel erg goed. “Ik ben heel blij dat ik de switch naar Windkracht 5 heb gemaakt. Ik vervul mooie opdrachten bij verschillende bedrijven en geniet daar echt enorm van. Mijn eigen pad ontdekken en kiezen vind ik een mooie kans, uiteraard passend bij de waarden van Windkracht 5. Dat moet je dus wel aanspreken als je hier wilt komen werken. Daarnaast is het belangrijk dat je bereid bent met jezelf aan de slag te gaan, niet alleen op de inhoud, maar juist ook op het interpersoonlijke niveau.” Bij Windkracht 5 is de leercurve ontzettend stijl, je krijgt hier de kans om jezelf echt door te ontwikkelen en juist ook dicht bij jezelf te blijven. “Zolang ik blijf groeien zit ik hier goed. Mijn droom voor de toekomst? Partner of zelfstandig consultant gelieerd aan Windkracht 5 zijn. Daar ga ik voor!”

Bram Straten

Ik ben heel blij dat ik de switch naar Windkracht 5 heb gemaakt. Ik vervul mooie opdrachten bij verschillende bedrijven en geniet daar echt enorm van.

Meer over Bram