
‘Flexibel energiecontract buiten de piekuren belangrijk voor oplossen netcongestie’
07 april 2025Energiecontracten gericht op stroomafname buiten de piekuren kunnen een belangrijke stap zijn om de problemen op het overvolle stroomnet te verlichten.
Ik ben Bram, een consultant in de energiesector met een voornamelijk leidinggevende achtergrond. Mijn loopbaan ben ik in 2009 gestart bij Defensie, aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. In die periode heb ik mezelf goed leren kennen waar ik dankbaar voor ben want al deze lessen en ervaringen kan ik tot op de dag van vandaag toepassen in mijn werk.
Na een studie Militaire Krijgswetenschappen en Internationaal Recht kreeg ik de kans om als managementtrainee bij Alliander te gaan werken. Na dit traineeship heb ik tot 2021 verschillende leidinggevende functies binnen Alliander vervuld en veel ervaring opgedaan in de energiesector. Een mooie nieuwe uitdaging volgde om als consultant voor Windkracht 5! aan de slag te gaan en bij verschillende klanten het verschil te gaan maken in de energiesector!
Mijn energie haal ik uit samenwerken met een groep mensen en met elkaar de gestelde doelen te bereiken. Belangrijk vind daarbij om op sociale wijze met elkaar om te gaan, ervoor te zorgen dat klanten zich gehoord voelen en dat ik acceptatie voor voorgestelde oplossingen kan creëren in mijn stakeholderveld. Mensgerichte aanpak, waarbij processen en methoden moeten aansluiten op de uitdaging is waar ik voor sta. Verandering begint immers bij mensen!
Energiecontracten gericht op stroomafname buiten de piekuren kunnen een belangrijke stap zijn om de problemen op het overvolle stroomnet te verlichten.
Huishoudens krijgen te maken met een jaarlijks oplopende energierekening, omdat de netbeheerkosten die zij betalen in 2040 twee tot drie keer hoger uit gaan vallen. Dat vormt een serieus probleem voor de betaalbaarheid van elektriciteit. Een gezamenlijke aanpak van overheid, netbeheerders en (groot)verbruikers van energie is daarom noodzakelijk.
De financiële voordelen van zonnepanelen staan onder druk, door de stijgende terugleverkosten die energieleveranciers in rekening brengen. Deze kosten, die oplopen tot honderden euro’s per jaar, maken de salderingsregeling voor veel huishoudens minder aantrekkelijk.
Nederland is een van de landen met de hoogste zekerheid als het gaat om stroom uit het stopcontact; het licht kan altijd branden. We zijn daardoor niet gewend aan stroomuitval. Om de problemen van het overvolle stroomnet, netcongestie, op te lossen, helpt het om als samenleving om te kunnen gaan met korte stroomonderbrekingen.
Maatschappelijke organisaties zoals scholen en ziekenhuizen krijgen voortaan voorrang bij nieuwe aansluitingen op het stroomnet. Dat besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is per 1 oktober ingegaan. Voor bedrijven kan dit betekenen dat ze juist langer moeten wachten op hun aansluiting.
De Nederlandse energiecrisis vraagt dringend om leiderschap en ingrijpende keuzes van de politiek, overheid en het bedrijfsleven. Onderzoek door Boston Consulting Group (BCG) en Ecorys toont aan dat de gevolgen van netcongestie de Nederlandse economie tot wel 40 miljard euro per jaar kunnen kosten, een verlies dat gelijkstaat aan 4 procent van het Bruto Binnenlands Product. Deze kosten komen door bedrijven die vanwege beperkte netcapaciteit niet kunnen aansluiten en zich genoodzaakt zien […]
Energieleveranciers brengen vanwege stijgende kosten steeds vaker terugleverkosten in rekening aan zonnepaneelbezitters die zonne-energie opwekken, maar niet zelf verbruiken. Toch blijft investeren in zonnepanelen rendabel, vooral in combinatie met een thuisbatterij en een dynamisch contract. Wel zijn de investeringen duur en is het de vraag wie er onderaan de streep voor die investeringen opdraait.
In de strijd tegen congestie moeten het Rijk en provincies vaker hoogspanningslijnen accepteren in plaats van ondergrondse kabels, omdat hoogspanningslijnen sneller aan te leggen zijn en meer elektriciteit kunnen transporteren. Tevens zijn de hoogspanningslijnen vaak goedkoper dan ondergrondse kabels.
De salderingsregeling voor zonnepanelen gaat op 1 januari in één klap overboord, staat in het onderhandelingsakkoord. Om Nederland toch te verduurzamen, zou een nieuw kabinet het plaatsen van thuisbatterijen moeten stimuleren. Omdat het stroomnet overvol is, moet energie zoveel mogelijk lokaal worden opgewekt, opgeslagen en verbruikt.
Het plaatsen van grote energieopslag batterijen -zoals bij de Efteling- is pleisters plakken, zolang de Nederlandse overheid de aanschaf van batterijen niet subsidieert. Nederland heeft een fijnmazig elektriciteitsnet en is koploper in Europa op het gebied van zonne-energie. Maar de duurzame opwek is helemaal uit balans, in vergelijking met de capaciteit om de opgewekte energie op te kunnen slaan.
Als eerste grote energieleverancier gaat Eneco kosten berekenen aan haar klanten voor het terugleveren van energie. Het is een logische en onvermijdelijke stap, nu de salderingsregeling voorlopig toch overeind blijft.
Het is goed voor de energietransitie om netbeheerders die bouwen aan infrastructuur voor groene energie voorrang te geven bij het verlenen van stikstofvergunningen. Die bouw geeft eenmalig stikstofuitstoot, maar dat betaalt zich binnen drie tot negen jaar terug.
Subsidie op de thuisbatterij kan een oplossing zijn om wereldkampioen zonnepanelen te blijven, terwijl de salderingsregeling wordt afgebouwd. De salderingsregeling zit de energietransitie in de weg, maar is ook de drijfveer om zonnepanelen aan te schaffen. Subsidie op thuisbatterijen kan zonnepanelen aantrekkelijk houden en tegelijkertijd het stroomnet ontlasten.
Nederlandse bedrijven en consumenten moeten leren omgaan met korte periodes van stroomuitval. Dat maakt het voor netbeheerders veel makkelijker om de netcongestie op te lossen en door te pakken in de energietransitie.
Huishoudens krijgen te maken met een jaarlijks oplopende energierekening, omdat de netbeheerkosten die zij betalen in 2040 twee tot drie keer hoger uit gaan vallen. Dat vormt een serieus probleem voor de betaalbaarheid van elektriciteit. Een gezamenlijke aanpak van overheid, netbeheerders en (groot)verbruikers van energie is daarom noodzakelijk.