De schaarste aan technisch personeel én de enorme toename van het werk door de energietransitie vraagt om een andere manier van samenwerken voor de combi-organisatie van Stedin en Vitens. Om dit in goede banen te leiden is Goziëm Frijmersum van Windkracht 5 in februari jl. aangesteld als Manager Infra-SV (de combi-organisatie voor de regio Utrecht, waarin netbeheerders Stedin en Vitens gezamenlijk optrekken). Een geweldige opdracht waarin zijn kennis van de sector gecombineerd wordt met zijn kennis van veranderingsprocessen.
Geen one-size-fits-all aanpak
Goziëm: “Het is een heel interessante case waarbij focus ligt op het anders gaan werken op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen en het vereenvoudigen van het proces door taken en verantwoordelijkheden te verschuiven van de netbeheerders naar de aannemerij. Want hoe krijg je partijen zover dat ze gaan inzien dat samenwerking echt nodig is om de gezamenlijke opgave te realiseren?” Omdat Windkracht 5 het belangrijk vindt om te kijken welke aanpak het beste past binnen deze combi-organisatie, heeft Goziëm de eerste maand veel gesprekken gevoerd met stakeholders “Wat mij op viel in die gesprekken is dat mensen gemakkelijk konden vertellen wat niet mogelijk was, maar dat het meer moeite kostte om te praten over wat we wel konden bereiken.”
Goziëm Frijmersum
Wat mij op viel in die gesprekken is dat mensen gemakkelijk konden vertellen wat niet mogelijk was, maar dat het meer moeite kostte om te praten over wat we wel konden bereiken.
Meer over GoziëmEen van de punten die Goziëm bijvoorbeeld opviel was dat de intrinsieke drive om structureel te verbeteren ontbrak.“ Zaken die niet goed liepen, werden met crashacties opgelost, maar hierbij werd in mijn optiek onvoldoende stilgestaan bij de vraag of nu een symptoom of de daadwerkelijke oorzaak is bestreden. Deze en andere conclusies heb ik gedeeld met mijn opdrachtgevers en vervolgens mijn aanpak daarop afgestemd.”
Goziëm is nu voor een jaar aangesteld als Combi Manager. “Momenteel ligt mijn focus op een aantal onderdelen. De belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de implementatie van het nieuwe contract met de gegunde aannemers goed verloopt, zodat we in het najaar de eerste opdrachten kunnen verstrekken. Daarnaast willen Stedin en Vitens hun projectportfolio processen stroomlijnen en optimaliseren, zodat ze hun partners in de aannemerij kunnen voorzien van een minder fluctuerend werkpakket. Hierdoor kunnen de aannemers op hun beurt de schaarse arbeidscapaciteit efficiënter inzetten, waardoor er meer flow ontstaat in het proces en klanten volgens afspraak aangesloten kunnen worden. De nieuwe manier van samenwerken is de rode draad door het gehele veranderingsproces. We zijn bezig met het ontwikkelen van ‘Serious Games’ die mensen bewustmaken van het gedrag dat hoort bij de nieuwe manier van samenwerken. We zijn echt bezig met het creëren van een lerende organisatie in een snel veranderende omgeving!”
Ook beter samenwerken aan transitie?
Windkracht 5 draagt bij aan de versnelling van de (energie)transitie door projecten te realiseren die een duurzame impact hebben binnen organisaties. Ook samenwerken met ons? Neem gerust contact op voor een kennismaking.