
Alleen huishoudens met een gasaansluiting zijn voordelig uit met een dynamisch energiecontract, blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Keuze.nl. Toch is het te kort door de bocht om te concluderen dat een dynamisch contract weinig zinvol is. Wat namelijk veel meer telt is op welke tijden een huishouden het meeste stroom verbruikt.
Met name huishoudens die tussen 11.00 en 17.00 uur stroom afnemen, kunnen flink besparen op hun energierekening. In dat tijdvak zijn er de meeste zonne-uren en is er dus een flinke piek in zonnestroom. Dat drukt de prijs en levert soms zelfs geld op.
Wanneer bijvoorbeeld twee personen thuiswerken en een elektrische auto hebben die ze thuis kunnen opladen, kan een dynamisch contract juist bijzonder aantrekkelijk zijn. Zelfs mét een gasaansluiting.
Bewust gasverbruik
Daarbij komt dat veel mensen inmiddels zeer bewust met gas omgaan. Denk aan woningen met een hybride warmtepomp, mensen die koken op inductie of huizen met uitstekende isolatie. Voor deze groep is gas slechts een marginale post op de energierekening. De doorslaggevende factor is dan het elektrische verbruik en de tijden waarop mensen energie afnemen.
Los daarvan speelt er nog iets groters: onze collectieve verantwoordelijkheid om het net in balans te houden. Door juist méér stroom te verbruiken buiten de piekuren (ochtend- en avondspits), helpen huishoudens netcongestie te verminderen en het energiesysteem efficiënter te benutten. Dynamische contracten prikkelen dat gedrag, terwijl vaste tarieven zulke prijsprikkels dempen.
Kortom, het type woning, het leefpatroon en het aanpassingsvermogen van huishoudens zijn veel bepalender voor de energierekening. Zeker voor huishoudens die overdag stroom kunnen sturen, en dat worden er steeds meer, is een dynamisch contract nog steeds een interessante, en soms zelfs noodzakelijke duurzame keuze.
