
In het Paasweekend werden in Zeeland zes noodaggregaten geplaatst, om alle toeristen van voldoende stroom te voorzien. Zonde, want aggregaten zijn vervuilend, maken lawaai en het plaatsen kost arbeidskracht en geld. Een veel betere oplossing is om tijdens toeristenpieken afspraken te maken over het laden van elektrische auto’s.
Tijdens het Paasweekend was 3 megawatt extra stroom nodig. Dat komt overeen met ongeveer 2000 campingkachels, die tegelijkertijd worden aangezet. Met zo’n 300 elektrische auto’s, die het laden uitstellen tot tijden waarop het rustig is op het stroomnet (zoals ‘s nachts) is het probleem ook opgelost. Of met 900 auto’s die een derde langzamer laden. Bij een elektrische auto met een grote batterij betekent dit zo’n 2 uur en 15 minuten langer laden bij een compleet lege batterij.
Een dergelijke slimme oplossing betekent dat er geen extra voorzieningen en geen extra werk nodig zijn om de grote toestroom aan toeristen op te vangen.
Wacht niet op de overheid
Slim laden van elektrische auto’s moet normaal worden. Netbeheerder Stedin zou de vrijheid moeten krijgen in al hun berekeningen rekening te houden met slim-ladenoplossingen.
Laadpaalexploitanten moeten ook inzetten op slim laden. Langzaam laden als het druk is, snel op rustige momenten. En autobezitters zelf kunnen ook initiatief nemen om hun elektrische auto’s bewust op slimme momenten aan de lader te zetten. Ook is het goed als mensen zelf bij hun laadpaalaanbieder vragen om slim laden technologie. Want de technologie is er.
Wachten op regels vanuit de overheid is zonde, als iedereen zijn steentje bijdraagt kan dit probleem direct worden opgelost.