Energieleveranciers brengen vanwege stijgende kosten steeds vaker terugleverkosten in rekening aan zonnepaneelbezitters die zonne-energie opwekken, maar niet zelf verbruiken. Toch blijft investeren in zonnepanelen rendabel, vooral in combinatie met een thuisbatterij en een dynamisch contract. Wel zijn de investeringen duur en is het de vraag wie er onderaan de streep voor die investeringen opdraait.
Dat consumenten en bedrijven nu te maken krijgen met de zogenoemde zonnepaneelboete, is een onvermijdelijk gevolg van de instandhouding van de salderingsregeling. Door die regeling staan energieleveranciers voor hoge kosten. Hoe meer zonnepanelen er zijn, hoe meer stroom er teruggeleverd wordt op het net, hoe hoger de terugleverkosten zijn.
In de ideale situatie wordt de opgewekte stroom gelijk gebruikt. Maar dat is praktisch gezien niet altijd haalbaar. De elektrische auto staat bijvoorbeeld niet altijd aan de thuis-laadpaal als de zon schijnt.
Thuisbatterij biedt uitkomst
Een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract kan uitkomst bieden. Dat heeft een aantal voordelen. Ten eerste zijn er dan geen terugleverkosten. Ten tweede kunnen de panelen bij negatieve tarieven (automatisch) worden uitgeschakeld. Daarnaast laadt de thuisbatterij zichzelf bij negatieve energietarieven op met netstroom (dus wanneer er een elektriciteitsoverschot is), waardoor het opslaan van netstroom geld oplevert. Ten slotte komt het elektriciteitsnet meer in balans door vermindering van piekbelasting, dat de veroorzaker van netcongestie is.
Nog wel duur
Er zijn echter wel kanttekeningen. Thuisbatterijen zijn momenteel nog duur. Subsidies kunnen uitkomst bieden, maar uiteindelijk betalen mensen die onvoldoende vermogen hebben om in te stappen de rekening. En doordat zonnepanelen uitschakelen, wordt er minder energie opgewekt.
Een transparant (meerjarig) beleid vanuit de overheid in samenwerking met de markt helpt consumenten bij het maken van investeringskeuzes. Op dit moment ontbreekt zo’n helder plan.