Naar de inhoud Naar de footer

Terecht geen pensioengeld meer voor fossiele industrie

Terecht geen pensioengeld meer voor fossiele industrie

Het is cruciaal voor de energietransitie dat pensioenfondsen en banken hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten hun geld gebruiken om te sturen, door het in te zetten in toekomstbestendige technologie. Dat is dus impact aan twee kanten: geld verlaat vieze bedrijven en stroomt naar schone bedrijven. In het geval van PFZW gaat het om 2,8 miljard euro en 310 bedrijven waaruit het fonds zich terugtrekt.

Het fonds heeft eerst geprobeerd als actieve aandeelhouder de fossiele bedrijven van binnenuit te veranderen. Dit heeft niet gewerkt, blijkt bijvoorbeeld uit de koers van Shell die ‘fossieler’ is dan ooit. Exxon Mobile bevecht haar aandeelhouders zelfs juridisch om fossiel te blijven. Fossiele bedrijven gedragen zich daarmee net als de tabaksindustrie. Ze houden vast aan hun oude, vervuilende verdienmodel en lijken geen moreel kompas te hebben.

Het rendement van fossiele investeringen is nu weliswaar nog fors, maar is op de kortere termijn gericht. Op de lange termijn raakt hun belang uitgespeeld. Pensioenfondsen en banken doen er goed aan juist toekomstgericht te investeren. Dat geeft veel meer zekerheid voor de toekomst.