De versoepeling van regels voor het plaatsen van zonnepanelen op monumentale gebouwen, zoals in Amsterdam, doet veel stof opwaaien. Nederlandse gemeenten zouden erfgoed te grabbel gooien door daken vol te leggen met zonnepanelen.
Verduurzaming van monumenten is noodzakelijk om CO2-uitstoot te verminderen, een belangrijk doel in de energietransitie. Maar het gevaar bestaat dat het unieke karakter van monumenten, en daarmee de Unesco-status, in gevaar komt. De oplossing ligt in slimme innovaties om te verduurzamen.
Energie-opwekkende ramen en dakpannen
Zo werkt de TU Delft aan het ‘PowerWindows’-project, waarbij ramen elektriciteit opwekken, en ZEP B.V. ontwikkelt dakpannen die functioneren als zonnepanelen, zonder afbreuk te doen aan het historische uiterlijk. Dit soort innovaties zijn al in gebruik. Zo beschikt het hoofdkantoor van Rabobank over energie-opwekkende ramen.
Daarnaast heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed richtlijnen en technieken ontwikkeld voor het isoleren van monumentale panden, zodat verduurzaming mogelijk is zonder het authentieke karakter te verliezen. Deze projecten laten zien dat we met de juiste technologie zowel duurzaamheid als erfgoedbehoud kunnen waarborgen.
Innovatieve oplossingen zijn vaak duurder dan traditionele zonnepanelen. Maar in situaties waarin esthetiek en behoud van erfgoed van belang zijn, is het een goed idee dat gemeenten deze meerkosten accepteren.