Als eerste pensioenfonds heeft PGGM de DEI-code voor meer diversiteit getekend. Daarmee geeft PGGM het signaal af zich meer in te gaan zetten voor diversiteit in de organisatie. Toch is de kans dat er ook echt iets verandert met deze code niet zo groot.
De DEI-code is een initiatief van de brancheorganisatie voor professionele beleggers CFA. De code is bedoeld om meer gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit te brengen. Dat is hoognodig in de wereld van institutionele beleggers. Wereldwijd is de code al door een aantal financiële instellingen ondertekend. In Europa is PGGM de eerste.
De ondertekening is zeker een stap in de goede richting, maar helaas blijven dit soort acties vaak hangen in mooie woorden en goede bedoelingen. Zoals Madonna ooit zong: “the road to hell is paved with good intentions”. Het is hoog tijd dat we verder gaan dan alleen intenties en echte, meetbare resultaten zien.
Diversiteit is goed voor de cijfers
Diversiteit is niet alleen een kwestie van sociale rechtvaardigheid; het is ook goed voor de cijfers. Volgens een rapport van McKinsey & Company hebben bedrijven met een diverse samenstelling significant betere financiële prestaties.
Bedrijven in het hoogste kwartiel voor genderdiversiteit op senior managementniveau hebben 25 procent meer kans om boven gemiddeld te presteren op winstgevendheid. Voor etnische en culturele diversiteit is dit zelfs 36 procent. Dit zijn cijfers die het belang van diversiteit keihard onderstrepen.
Toch is er meer nodig dan richtlijnen om bedrijven tot actie te manen. Namelijk: concrete doelen en regelmatige rapportages. Anders is de kans groot dat bedrijven het ondertekenen van zo’n code gebruiken om goede sier mee te maken, zonder dat ze echt iets hoeven te veranderen.
PGGM laat zien dat het de urgentie van diversiteit en inclusiviteit erkent. Maar het gaat natuurlijk om daden die gemeten en gerapporteerd worden. Alleen zo worden mooie woorden ook tastbare realiteit.