Naar de inhoud Naar de footer

Pauzeren van het groeifonds kan Nederlandse economie 75 miljard kosten

Groeifondsen zijn belangrijk voor de toekomstige welvaart van Nederland. Neem een bedrijf als Concordia Damen dat nu gebruik maakt van het fonds. Het bouwt een duurzaam binnenvaartschip met meer dan twintig partijen in een consortium van mkb, onderwijsinstellingen en kennisinstituten als TNO. Dat type innovaties zijn belangrijk voor de toekomst van Nederland.

Het pauzeren van het groeifonds beschadigt het toch al veel besproken investeringsklimaat in Nederland. Terwijl Nederland de deur dicht doet, investeert de Franse overheid bijvoorbeeld 10 miljoen euro in het Nederlandse Thorizon, dat slimme technologie ontwikkelt op het vlak van kernenergie en nu dus naar Frankrijk vertrekt. Daarnaast zijn veel bedrijven al maanden in voorbereiding voor de aanvraag.

Logisch dat er kritiek is op het fonds, want het staat inmiddels ook bekend als ‘graaiffonds’. Recent werd nog het handhaven van de korting op benzine en dieselaccijnzen hiermee gedekt. Een bot mes dat lelijke wonden aan twee kanten maakt. Een verhoging van een fossiele subsidie is in deze tijd een bizarre keuze. Het spekt de zakken van fossiele (rijkere) veelrijders.

Maar verbeteren is een veel betere optie dan pauzeren. De exacte impact van de pauze is nog onduidelijk, maar dat er grote schade is voor ondernemend Nederland is evident.