Naar de inhoud Naar de footer

Overheid moet voorkomen dat elektrische occasions naar het buitenland verdwijnen

In de recente voorjaarnota heeft de overheid besloten dat hybride auto’s niet langer in aanmerking komen voor voordelen. Volledig elektrische auto’s houden voorlopig wel de belastingkorting.

Ondanks de forse prijsdaling van tweedehands elektrische auto’s hebben Nederlandse consumenten weinig interesse in deze occasions. Dat is zonde en zorgwekkend, want overschakelen van fossiel naar elektrisch vervoer is hard nodig voor een succesvolle energietransitie. Maar het gat tussen het streven naar duurzame mobiliteit en de daadwerkelijke adoptie ervan is nu te groot. Tegelijkertijd staan Nederlandse havens vol met buitenlandse elektrische auto’s die niet verkocht raken.

Terwijl andere landen elektrisch rijden stimuleren, is het voor Nederlandse consumenten niet duidelijk of zij vanaf volgend jaar bijtelling en wegenbelasting moeten gaan betalen. Dat maakt overstappen op elektrisch onaantrekkelijk. De wegenbelasting gaat op gewicht, dus voor een elektrische auto’s betaalt de consument meer dan voor een fossiel voertuig. Ook berichten over het beperken van laadmogelijkheden op bepaalde tijdstippen helpen niet.

Om te voorkomen dat de auto’s naar het buitenland verdwijnen, moet de overheid subsidies overeind houden en de vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting handhaven. Ook de laadinfrastructuur moet beter.

Bovendien moet er meer worden gedaan om de twijfels rondom de levensduur en kosteneffectiviteit van elektrische auto’s weg te nemen, aangezien de feitelijke betrouwbaarheid van deze voertuigen niet langer een punt van zorg is.

Het behouden van elektrische occasions op de Nederlandse markt is niet alleen van belang voor de economie, maar ook voor het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Het is essentieel dat alle belanghebbenden, inclusief consumenten, overheid en de auto-industrie, samenwerken om deze kans te benutten en de transitie naar elektrisch vervoer te versnellen.