
Netbeheerders en energieleveranciers gaan samen met huishoudens de drukte op het elektriciteitsnet in woonwijken aanpakken. Deze samenwerking is een goede stap, maar wat er nog mist is om ook alle cruciale apparatuur op uniforme wijze aan te sturen. Als fabrikanten van laadpalen, warmtepompen en andere apparatuur zoals wasmachines samenwerken, kunnen zij standaarden afspreken. Dan kan ook apparatuur op grote schaal slim worden ingezet om het stroomnet te ontlasten. De grote energieleveranciers bereiken samen met netbeheerders in één keer een groot publiek. Dit maakt het mogelijk om het elektriciteitsverbruik direct op grote schaal te beïnvloeden. Als ook apparaatfabrikanten betrokken worden, kunnen we in Nederland veel meer gebruik gaan maken van apparaten die ‘mee denken’ over de pieken en dalen op het stroomnet.
Nu nog te ingewikkeld
Kleinere energieleveranciers bieden al diensten aan voor het slim laden van auto’s en het aansturen van warmtepompen. Maar alleen de echte energie-fanaat kan nu zijn zonnepanelen automatisch uitschakelen bij negatieve energieprijzen, of de watertemperatuur van het buffervat van de warmtepomp variëren. Door gebrek aan standaardisatie ligt hier nog een uitdaging om dit voor het grote publiek beschikbaar te maken.
Kunstmatige intelligentie kan helpen bepalen wanneer apparaten het beste kunnen draaien. Dit maakt het leven van consumenten makkelijker. Ook hoeven consumenten minder persoonlijke gegevens over hun energiegebruik te delen.
Brancheorganisaties moeten nu het voortouw nemen in het ontwikkelen van standaarden. Als zij te lang wachten, bepaalt de overheid de normen voor communicatie tussen apparaten. Dat beperkt de innovatieruimte van fabrikanten.
