Naar de inhoud Naar de footer

'Laadpalentekort bedreigt vergroening EU-vrachtverkeer'

Met nog minder dan een decennium tot 2030 en een noodzaak voor 430 duizend elektrische vrachtwagens, is de huidige situatie waarin ‘bijna nog geen een elektrische vrachtwagen rondrijdt’ niet alleen zorgwekkend, maar ook een duidelijk signaal dat snelle actie vereist is.

De logistieke sector, die grotendeels afhankelijk is van wegtransport, kan zich geen halve maatregelen veroorloven. Naast het aanleggen van voldoende laadpalen, waarvan er minstens 35 duizend aangesloten moeten zijn op het hoogsspanningsnet, moet er ook gezorgd worden dat de fysieke infrastructuur zoals bestrating geschikt is voor het zware vrachtverkeer. Dit is nodig om de gestelde klimaatdoelen te halen en om de Europese vrachtwagenindustrie competitief en duurzaam te houden.

Het is tijd dat alle betrokken partijen, inclusief overheden, industrie en energieleveranciers, hun krachten bundelen om deze kritieke infrastructuur te realiseren. Het behoud van een sterke, duurzame vrachtwagenvloot binnen Europa is cruciaal voor zowel de economie als het milieu. Samenwerking en een snelle implementatie van de nodige infrastructuur zijn belangrijk om deze transitie naar elektrisch vervoer te versnellen.