Naar de inhoud Naar de footer

'Een eerlijke betaling van het stroomnet begint bij de grootverbruikers'

Dit voorstel maakt de verdeling voor de kosten van de energietransitie echter nog oneerlijk dan ze nu al zijn. Dat is onwenselijk. Een eerlijk verdeling vraagt om het ‘vervuiler betaalt principe’ voor alle gebruikers van het net. Dus niet alleen voor particulieren.

Alle producenten van stroom zijn vandaag vrijgesteld van transporttarieven. Dus grote centrales, grote zonneweides en windparken betalen alleen voor de kosten van de aansluiting. Hiermee betalen ze niets mee aan de diepere netinvestering die nodig zijn voor de energietransitie. Het pleiten voor een verdubbeling van de kosten voor gezinnen die in duurzaamheid investeren, zonder deze industriƫle groep daarin mee te nemen, is oneerlijk.

Huishoudens zouden de timing van terugleveren wel beter kunnen sturen. Een thuisbatterij is daarvoor de ideale oplossing. Een subsidie op thuisbatterijen zou daarmee een veel beter pleidooi zijn. Dan is er geen overbelasting van het net omdat huizen alles binnen hun eigen huis verbruiken. Het is belangrijk om de energietransitie te blijven faciliteren in plaats van te frustreren.