Naar de inhoud Naar de footer

De fascinerende energiesector

Steeds meer draagvlak

De energietransitie fascineert me. Het is niet ‘gewoon’ het uitwerken of doorvoeren van een nieuw systeem, maar de transitie kent veel meer facetten. Als eerste is berekend wat wij in de toekomst naar verwachting aan energie nodig zullen hebben. Nu dit bekend is, kan de gigantische uitvoering worden gepland. Dit betekent dat maar liefst een derde van alle Nederlandse straten open moet. Gelijktijdig met deze enorme operatie is massale gedragsverandering bij onze landgenoten nodig, omdat de oude werkwijze gewoonweg niet meer haalbaar is. Daarnaast moet dit alles ook nog eens afgestemd worden met de besturen van de gemeenten en provincies maar ook de landelijke en Europese besturen.

Jacoline Kool

Ondanks dat er nog heel veel te doen is, zie ik ook steeds meer draagvlak ontstaan voor vernieuwende veranderingen. Het geeft mij een enorme kick om hier middenin te zitten en te zien dat we stapje voor stapje verder komen.

Meer over Jacoline

Mijn drive zet zich voort

Sinds maart 2023 ben ik werkzaam bij hoogspanningsnetbeheerder TenneT, van oudsher een organisatie met veel technische experts en daardoor toch een mannenwereld. Waar ik voorheen vooral met vrouwen in platte organisaties met een informele sfeer werkte, werk ik nu vrijwel uitsluitend met mannen. Al is er wel beweging gaande; ongeveer de helft van de executive board is inmiddels vrouw.

De functie van programmaleider voor Priority Initiative Maintenance (PIM) past mij als een jas. Dit is een programma waarbij we door middel van zogeheten failure mode, effects, and criticality analysis van assets werken aan onderhoud van assets van het hoogspanningsnet. Dit is niet meer gebaseerd op vaste tijdintervallen te doen, maar op basis van prioriteit. Daarnaast legt het programma de basis voor data gedreven onderhoud door gestandaardiseerde conditie-indicatoren per asset te bepalen. Dit alles leidt ertoe dat menskracht, onderdelen en middelen zo effectief mogelijk ingezet kunnen worden. In het begin was het even schakelen, maar ik merk dat ik juist hier iets heb toe te voegen, zeker ook met mijn andere achtergrond. En zo zet ik mijn drive om te wereld een betere plek te maken verder voort, nu dus in de energietransitie.