Door hoge energieprijzen dreigt Europa zijn concurrentiepositie te verliezen en te de-industrialiseren. Daarom moeten Europese overheden, samen met de energiemarkt, grootschalig investeren in duurzame energie. Ook is er meer coördinatie nodig tussen landen onderling.
Het gaat dan onder meer om het bouwen van grensoverschrijdende infrastructuur zoals groene waterstof en elektriciteitsnetten. Dit vraagt om grote investeringen van zowel de markt als de overheid, en een gezamenlijke visie en aanpak. Alleen zo kunnen duurzame energiebronnen, zoals wind in het noordwesten en zon in het zuiden, maximaal worden benut.
De implementatie van deze maatregelen kan niet langer worden uitgesteld; binnen enkele jaren moet de vooruitgang aanzienlijk zijn. Want ondanks de inspanningen die tot nu toe zijn geleverd, blijft de energietransitie een race tegen de klok.
Economische stabiliteit in Europa
De studie van Compass Lexecon laat duidelijk zien dat zonder snelle en grootschalige investeringen de energieprijzen in Europa aanzienlijk hoger blijven dan in de VS, China en India. Dit wordt ondersteund door andere rapporten, zoals die van de Internationale Energieagentschap en de Europese Commissie, die dezelfde trend bevestigen.
Voorbeelden van bedrijven die hun productie verplaatsen naar de VS zijn BASF en Volkswagen, volgens rapporten van Business Insider en Politico vanwege de hoge energieprijzen in Europa.
Als deze trend doorzet is dat een directe bedreiging voor de economische stabiliteit van Europa.
Alleen door samen te werken en te investeren in een duurzame en betaalbare energievoorziening, kunnen overheden en bedrijven de dreigende de-industrialisatie van Europa voorkomen. Dan is er een stabiele, welvarende toekomst mogelijk.